Co z tym glutenem?
W ostatnim czasie obserwuje się stale rosnące zainteresowanie dietą bezglutenową, najczęściej ze względu na chęć poprawy stanu zdrowia. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że nawet 90% produktów spożywczych kupowanych codziennie zawiera gluten.
Gluten jest białkiem zapasowym występującym w takich zbożach jak: pszenica, żyto, owies, jęczmień. Białko to sprawia, że wypieki są pulchne i miękkie. Stosowane często przez wiele osób, odstawienie tylko białego pieczywa, nie sprawia, że jesteśmy już na diecie bezglutenowej.
Co sprawia, że gluten jest szkodliwy?
Na przestrzeni ostatnich lat pszenica jako zboże, przeszła wiele modyfikacji genetycznych, w celu nadania lepszych cech piekarskich, a także wydłużenia terminu przydatności, co sprawiło, że gluten stał się silnie alergizujący. Jak wykazują badania, coraz częściej do lekarzy trafiają osoby skarżące się na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, często właśnie po kontakcie z żywnością zawierającą gluten. Istnieją przypuszczenia, że gluten może mieć szkodliwe działanie na układ pokarmowy, nawet u ludzi, którzy nie mają stwierdzonej nadwrażliwości na gluten i nie chorują na celiakię.
Jakie choroby powoduje gluten?
Alergia na gluten
– u dzieci najczęściej objawia się atopowym zapaleniem skóry, natomiast rzadziej występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego. U osób dorosłych częściej pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego.
Choroba Dűhringa
– choroba objawiająca się zmianami skórnymi w postaci grudek, pęcherzy, często bardzo swędzących. Ze strony układu pokarmowego mogą pojawić się podobne dolegliwości jak w przypadku celiakii.
Nadwrażliwość na gluten
– najczęściej występują objawy podobne jak w przypadku celiakii, jednak, objawom nie towarzyszą zmiany zapalne w jelitach oraz istotne zmiany w morfologii krwi. Jednak jak wykazują obserwacje, nadwrażliwość na gluten może mieć związek z rozwojem chorób psychicznych, takich jak np. autyzm, czy schizofrenia.
Celiakia
- była przez wiele lat niedocenianym problemem zdrowotnym. Choroba niszczy kosmki jelitowe, ograniczając wchłanianie składników odżywczych, co także powoduje wiele innych dolegliwości nie związanych bezpośrednio z układem pokarmowym. Pojawić się mogą bóle brzucha, niestrawności, biegunki i zaparcia. Ze względu na trudną diagnozę, często myli się celiakię z alergią pokarmową, stresem, bądź zespołem jelita wrażliwego. Nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak choćby schorzenia trzustki, tarczycy, wątroby, czy też wywołać niedobór żelaza. Specjalista, za pomocą szeregu badań jest w stanie stwierdzić, czy chorujemy na celiakię i na jakim etapie jest nasza choroba.
Kluczowym elementem w poprawie stanu zdrowia, jest dieta eliminacyjna z wyłączeniem glutenu.
Produktami które są polecane dla osób ze schorzeniami spowodowanymi glutenem są kasze: gryczana i jaglana, kukurydza, amarantus, soja, soczewica, ryż, fasola, orzechy, owoce, warzywa, mięso. Należy zwrócić uwagę na fakt, że wiele produktów powszechnie dostępnych zawiera w swoim składzie półprodukty z pszenicy.
Jeśli podejrzewamy u siebie dolegliwości po spożyciu produktów zawierających gluten, warto skonsultować się ze specjalistą. Pozwoli to uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych w przyszłości.
Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl