Możesz zwalczyć wysoki cholesterol!
Wysoki poziom cholesterolu we krwi (hipercholesterolemia) dotyka coraz większą część populacji. Alarmujące jest zjawisko wysokiego stężenia lipidów we krwi u coraz młodszych osób, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Najczęściej przyczyną jest niska dbałość o dietę, spożywanie nadmiernej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów (fruktozy). Najczęściej osoby z wysokimi wskaźnikami cholesterolu zaniedbują także aktywność fizyczną. U ludzi młodych, czy też nastolatków, często dochodzi do wzrostu poziomu cholesterolu w wyniku zbyt dużego spożywania mocno przetworzonej żywności typu fast food, w połączeniu z dużym spożyciem napojów energetycznych. Rzadko diagnozuje się hipercholesterolemię dziedziczną. W przypadku kobiet, istotnym czynnikiem zwiększającym poziom cholesterolu, mogą być procesy fizjologiczne, towarzyszące ciąży. Także wiele leków ma istotny wpływ na wzrost cholesterolu, takie jak choćby: tabletki antykoncepcyjne, kortykosteroidy, czy niektóre leki moczopędne. Wielu pacjentów rozpoczyna leczenie tego stanu, przy pomocy środków farmakologicznych przepisanych przez lekarza, pomijając zalecaną modyfikację aktywności fizycznej i zmianę nawyków żywieniowych oraz suplementację składników odżywczych rekomendowanych przez dietetyków. W rezultacie prowadzi to do niezadowalających rezultatów terapeutycznych i systematycznego pogarszania się stanu zdrowia.
Co wspiera walkę z cholesterolem?
Zmiana nawyków żywieniowych.
Głównym celem modyfikacji diety jest zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, zmniejszenie ilości tłuszczu (ograniczenie spożycia wieprzowiny i podrobów), oraz zwiększenie ilości produktów pochodzenia roślinnego zawierających dużą ilość włókien pokarmowych (błonnika). Błonnik ma właściwości ograniczające wchłanianie cholesterolu z jelita, przez co wpływa na obniżenie jego stężenia we krwi.
Spożywanie oleju rybiego.
Badania wykazały, że kwasy EPA i DHA zawarte w spożywanym tranie, bądź suplementacja tymi substancjami (omega 3 w postaci kapsułek), działają na obniżenie cholesterolu całkowitego we krwi, wpływając także na obniżenie stężenia triglicerydów.
Probiotyki.
Również dużym powodzeniem cieszy się suplementacja probiotykami w przypadku walki z hipercholesterolemią. Bakterie probiotyczne Bifidobacterium i Lactobacillus (np. Lactobacillus coagulans) ograniczają metabolizm cholesterolu (zmniejszenie aktywności reduktazy HMG-CoA) co ma wpływ na jego niższe stężenie.
Beta glukan.
Można go spożywać w postaci naturalnej, pod postacią owsianki, lub ogólnie dostępnych suplementów. Beta glukany zmniejszają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, powodują zwiększenie jego konwersji do kwasów żółciowych, co w konsekwencji zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu.
Sterole roślinne.
Naturalnym źródłem steroli roślinnych są rośliny oleiste takie jak: kukurydza, rzepak, słonecznik czy też orzechy, sezam i migdały. Sterole roślinne znajdziemy także w postaci suplementów. Stosownie steroli w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu zostało udokumentowane badaniami, jednak istnieją też sugestie o mniejszej skuteczności tej metody w porównaniu z innymi metodami niefarmakologicznymi. Spożycie zbyt dużych dawek steroli może wiązać się z ryzykiem powstania chorób układu naczyniowego. Jednak wiele badań pokazuje, że preparaty ze sterolami przyjmowane pod kontrolą specjalisty mogą wpłynąć na zmniejszenie się stężenia cholesterolu.
Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl