Wykorzystaj dobroczynne działanie oliwy z oliwek

Wykorzystaj dobroczynne działanie oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek, obecna na co dzień w kuchni wielu z nas, może istotnie wpływać na poprawę stanu zdrowia. Oliwa z oliwek, jako źródło tłuszczu, zajmuje ważne miejsce w popularnej diecie śródziemnomorskiej, często polecanej przez wielu dietetyków, jako sprawdzony sposób na zdrowe i długie życie. Istnieje szereg badań, które istotnie świadczą na korzyść diety śródziemnomorskiej, wskazując na mniejszą ilość zachorowań na choroby cywilizacyjne wśród mieszkańców Włoch i Grecji, w stosunku do innych krajów, takich jak chociażby Stany Zjednoczone, czy Wielka Brytania. Istotną cechą oliwy z oliwek jest duża ilość kwasu oleinowego oraz wielu cennych antyoksydantów (takich, jak chociażby witamina E). Jak powszechnie wiadomo, komórki organizmu ludzkiego są wystawiane na działanie wolnych rodników każdego dnia. To w związku z ich działaniem dochodzi do uszkodzenia struktur tkanek, co może przyczyniać się do powstawania wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Jak pokazują badania, antyoksydanty zawarte w oliwie z oliwek (takie jak chociażby skwalen i fenole) chronią komórki naszego organizmu przed negatywnym skutkiem działania wolnych rodników, przyczyniając się do sprawniejszej regeneracji narządów i tkanek.

Regularne spożywanie oliwy z oliwek może istotnie obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca, choroby układu nerwowego (mniejsze ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona) czy choćby zaćmy. Oliwa z oliwek wykazuje działanie obniżające frakcję cholesterolu LDL, przez co działania przeciw miażdżycowo na układ naczyniowy, a także poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. W przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak dysfunkcje wątroby lub pęcherzyka żółciowego, zalecane jest spożywanie oliwy z oliwek, która poprawia pracę tych narządów, działając przy tym ochronnie na błonę śluzową żołądka i zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Wśród produktów dostępnych na rynku, najbardziej polecaną oliwą jest oliwa extra virgin, która jest wytwarzana metodą bez użycia środków chemicznych, tłoczona na zimno i nierafinowana, co gwarantuje dużą ilość istotnych dla zdrowia składników odżywczych.

Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl

Wesprzyj nas :)

Wróć