Czosnek obniża cholesterol i poziom glukozy
Jak pokazują dane statystyczne, zbyt wysoki poziom cholesterolu i glukozy we krwi, jest problemem wyjątkowo częstym szczególnie wśród grupy wiekowej 40 -70 lat. Przyczyny tego stanu są różne, jednak według wielu ośrodków badawczych najczęstszym źródłem tych problemów jest brak wystarczającej aktywności fizycznej, zbyt duża ilość spożywanych kalorii, duży udział przetworzonych produktów w diecie, a także stres.
W początkowych fazach leczenia, oprócz zaleceń zwiększenia aktywności fizycznej i zmiany diety, możemy sięgnąć po naturalne produkty pochodzenia roślinnego, które intensywnie wspomagają proces obniżania cholesterolu i glukozy. Jednym z nich jest powszechnie znany czosnek.
Czosnek (Allium sativum) jest gatunkiem byliny, uważanym za roślinę leczniczą.
Właściwości lecznicze przypisuje się substancjom zawartym w czosnku, takim jak rozpuszczalne w tłuszczach związki siarki, pochodne aminokwasu cysteiny oraz produkty ich przemiany, którymi są allicyna i ajoen. Substancje te w znacznym stopniu mogą ograniczać syntezę cholesterolu.
Jak wykazują badania, spożywanie czosnku w postaci surowej, jako dodatek do potraw, lub też jako suplement, znacząco wpływa na obniżeniu frakcji cholesterolu LDL, już w początkowym okresie stosowania. Należy zauważyć także, że w niektórych badaniach wykazano, iż wraz z obniżeniem cholesterolu LDL (powszechnie nazywanego złym cholesterolem) obserwuje się wzrost cholesterolu HDL (zwanego powszechnie dobrym cholesterolem).
Znane są także badania wpływu ekstraktu z czosnku na płytkę miażdżycową powstającą w naczyniach krwionośnych. Okazuje się, że czosnek znacząco wpływa na zmniejszenie się ryzyka powstawania zmian miażdżycowych, a także wpływa na ich redukcję, co może być pomocne w leczeniu chorób o tym podłożu.
W badaniach przeprowadzonych na osobach z cukrzycą typu 2, stwierdzono, że poziom glukozy uległ obniżeniu po dodaniu do diety preparatów z czosnkiem, lub po zwiększeniu spożycia w postaci surowej. Zauważa się też, że czosnek może wspomagać działanie niektórych leków stosowanych w leczeniu cukrzycy, takich jak np. metformina.
Zapobieganie i leczenie wysokiego poziomu cholesterolu i glukozy jest ważnym aspektem zdrowotnym, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę, ze względu na możliwe dalsze komplikacje i procesy chorobowe w przyszłości.
Starajmy się wspierać naszą codzienną dietę o potrawy lub suplementy z czosnkiem, co może pomóc w zapobieganiu powstawania zmian miażdżycowych i pomóc w zmniejszaniu poziomu glukozy.
Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl