Popraw swoją odporność witaminą D

Popraw swoją odporność witaminą D

Wśród wielu sposobów poprawy odporności duże znaczenie ma dbałość o zaspokojenie odpowiednio wysokiej dziennej dawki witaminy D w codziennej diecie. 



Jak witamina D wpływa na układ odpornościowy?



Jak wykazują badania osoby z odpowiednio wysokim poziomem witaminy D mają niższe ryzyko zachorowania na choroby wirusowe i bakteryjne. W przypadku chorób onkologicznych obserwuje się działanie profilaktyczne tego składnika, a także wzmacniające w walce z komórkami nowotworowymi. Witamina D działa na układ odpornościowy immunomodulacyjnie. Oznacza to między innymi, że podczas zwalczania patogenów przez organizm, odpowiada za prawidłową odpowiedź zapalną oraz odpowiednio sprawne jej wygaszanie w procesie zdrowienia. Aktywna postać witaminy D zwiększa różnicowanie się monocytów oraz blokuje namnażanie się limfocytów, przez co funkcja ta wpływa pośrednio na zmniejszenie ryzyka powstawania wielu alergii, które często pojawiają się u osób z niskim poziomem witaminy D.


Jakie są źródła witaminy D?

Witamina D, powstaje w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego działającego na 
zawarty w niej dehydrocholesterol. W pożywieniu występuje w postaci witaminy D3 (jaja, ryby, wątroba, mleko i jego przetwory) oraz w postaci witaminy D2 znajdującej się w produktach roślinnych i grzybach. 



Przyczyną niedoborów może być niedostateczna synteza skórna, szczególnie w okresach zimowych. Niedobory witaminy D często występują u osób z niską zawartością w diecie, w zespole złego wchłaniania, przewlekłych chorobach układu pokarmowego, nerek i wątroby. Jak podają badania, częstość występowania niedoborów u mieszkańców Europy jest bardzo wysoka dotykając w niektórych regionach nawet 90% ludności.



Poziom spożycia witaminy D dla osób dorosłych zależny jest od wielu czynników, jednak dzienna zalecana dawka (Recomended dietary allowance – RDA) u osób dorosłych wynosi około 400 IU. 

Dbając o prawidłową dietę i jeśli to konieczne, suplementację, starajmy się utrzymywać poziom tego składnika na odpowiednio wysokim poziomie. Pozwoli to skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby wirusowe i bakteryjne, zmniejszając również ich ewentualne powikłania.


Pozdrawiamy. 

Redakcja dbamyozdrowie.pl

Wesprzyj nas :)

Wróć