Jesteśmy narażeni na niedobór jodu

Jesteśmy narażeni na niedobór jodu

Niedobór jodu jest problemem dotyczącym znacznej populacji ziemi. Szacuje się, że około 2 miliardy ludzi boryka się z niedoborami tego składnika w diecie. Jak wynika z badań, ilość jodu w glebach uprawnych, spada wraz ze zwiększaniem się odległości od zbiorników wodnych, takich jak morza czy oceany. W przypadku produktów odzwierzęcych ilość jodu może być uzależniona np. od ilości środków dezynfekcyjnych z jodem, stosowanych w mleczarniach. Europa jest uważana za kontynent, na którym występuje szczególnie wysoki niedobór tego pierwiastka, sięgający nawet 50 procent populacji.

Gdzie jest najwięcej jodu?

Najwięcej jodu znajdziemy w rybach morskich, owocach morza, algach. Mniejsze ilości występują w brokułach, suchych nasionach grochu, orzechach laskowych, a także w mleku i jajach.

Dlaczego powinniśmy zadbać o prawidłową ilość jodu w diecie?

Problem niedoboru jodu jest często bagatelizowany, i niekiedy nie kojarzy się go ze schorzeniami już występującymi. Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy T4 (tyroksyny) i T3 (trijodotyroniny) co jest jednym z warunków prawidłowego działania tego organu. Przy deficytach, może dojść patologicznego rozrostu tarczycy (np. wole guzowate) oraz zaburzenia jej działania (niedoczynność tarczycy), co może wpływać także na wydzielanie pozostałych hormonów w organizmie. W przypadku kobiet ciężarnych, jod ma duży wpływ na rozwój układu nerwowego płodu. Niedobór jodu może również zwiększać ryzyko poronienia, wad wrodzonych, oraz po urodzeniu, wpływać na rozwój intelektualny dziecka. W przypadku ludzi dorosłych, przy deficycie jodu, obserwuje się spadek funkcji intelektualnych, niską skuteczność nauki, mniejszą wydolność pracy umysłowej. Istnieją również przypuszczenia, że w rejonach świata ubogich w jod w diecie, dzieci osiągają niższe wyniki w uczeniu się i nabywaniu umiejętności zawodowych. Jod jest bardzo silnym antyoksydantem, wykazującym działanie ochronne w procesach zapalnych i nowotworowych. Szczególnie ważny jest dla zachowania zdrowia narządów płciowych. Kobiety chorujące na nowotwory piersi i jajników często mają niski poziom jodu w ustroju. Również w przypadku mężczyzn z rakiem jąder i prostaty obserwuje się podobną zależność.

Stosunkowo niskie spożycie ryb i ich przetworów, ograniczenie spożycia soli jodowanej, a także diety eliminacyjne (chociażby wegetarianizm i weganizm) znacząco wpływają na stan zdrowia populacji, zwiększając ryzyko zachorowań na wyżej opisane choroby ze względu na niskie spożycie jodu. Musimy pamiętać o prawidłowej podaży jodu, a w stanach znacznych niedoborów, i w przypadku kobiet w ciąży, zapytać specjalistę o możliwe bezpieczne formy suplementacji tego składnika odżywczego, gdyż nadmiar jodu może spowodować wiele reakcji niepożądanych, takich jak choćby nadczynność tarczycy i powikłania kardiologiczne z nią związane.

Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl

Wesprzyj nas :)

Wróć