Stres może być przyczyną insulinooporności

Stres może być przyczyną insulinooporności

Insulinooporność jest jednym z często występujących problemów zdrowotnych współczesnego świata. Na rozwój insulinooporności składa się wiele czynników, takich jak: czynniki genetyczne, niska aktywność fizyczna, przetworzona żywność, oraz często nadwaga.

Przedmiotem badań wielu naukowców, jest wpływ stresu na tą chorobę, jako czynnika powszechnie występującego w społeczeństwie. W wielu badaniach wykazano, że istotną rolę w rozwoju insulinooporności może mieć zbyt duże pobudzenie współczulnego układu nerwowego. Stres istotnie zaburza wiele procesów metabolicznych w organizmie ludzkim. Jednym z nich jest silny wzrost stężenia glukozy we krwi, co powoduje również nadmierne wydzielanie insuliny przez trzustkę, i w konsekwencji może prowadzić do insulinooporności. W wielu badaniach potwierdza się związek przewlekłego stresu występującego chociażby w pracy, z rozwojem insulinooporności i chorób sercowo-naczyniowych.

Stwierdzono, że osoby z wysokimi ambicjami, liderzy zespołów, a także osoby cechujące się pracoholizmem częściej chorują na tą chorobę, co często paradoksalnie może być związane ze zbyt słabymi mechanizmami adaptacyjnymi w nowych sytuacjach zawodowych.

Przy długotrwałym stresie utrzymuje się we krwi duży poziom wolnych kwasów tłuszczowych, które mając działanie prozapalne, przyczyniają się do upośledzenia reakcji komórek organizmu na insulinę, i tym samym do wzrostu poziomu cukru. Reakcja ta może powodować także uszkodzenie komórek trzustki, odpowiedzialnych bezpośrednio za produkcję hormonu insuliny.

Organizm pod wpływem silnego stresu wytwarza neuropeptyd Y – białko, które powoduje wzrost chęci przyjmowania pokarmu, oraz tendencję do gromadzenia się tłuszczu. Sprawia to, że dieta staje się bardziej kaloryczna, co może prowadzić do otyłości i rozwoju chorób dietozależnych, takich jak wspomniana insulinooporność.

W walce z insulinoopornością bardzo istotna jest zmiana nawyków żywieniowych, ograniczenie spożycia tłuszczów i cukru, zwiększenie ilości błonnika, produktów zbożowych, owoców i warzyw.
Wrażliwość tkanek na insulinę zwiększy również obniżenie masy ciała poprzez zwiększenie aktywności fizycznej. Jednak musimy pamiętać, że zmniejszenie naszej ekspozycji na sytuacje stresowe może być kluczowe w walce z tą chorobą.

Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl

Wesprzyj nas :)

Wróć