Imbir to skuteczny lek w walce z wieloma chorobami
Imbir jest rośliną tropikalną, uprawianą najczęściej w takich krajach jak: Chiny, Indie, Brazylia oraz inne miejsca charakteryzujące się ciepłym i wilgotnym klimatem, sprzyjającym tej roślinie. Imbir podobnie jak czosnek, zaliczany jest do grupy bylin, o bulwiastej, mocno rozbudowanej formie, aromatycznym zapachu i ostrym smaku.
Co sprawia, że imbir może być stosowany w wielu problemach zdrowotnych?
W imbirze znajdziemy duże bogactwo aminokwasów białkowych i kwasów tłuszczowych, chociażby takich jak kwas kaprylowy i laurynowy, które mają silne działanie przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne. Szczególnie duże znaczenie ma stosowanie imbiru w łagodzeniu objawów chorobowych w sezonowej grypie i przeziębieniu, poprzez działanie stymulujące układ odpornościowy, oraz łagodzące stany zapalne w infekcjach dróg oddechowych.
W wyniku badań przeprowadzonych na osobach z wysokim stężeniem cholesterolu i glukozy, stwierdzono, że podawanie imbiru miało istotny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, trójglicerydów i glikemii na czczo, dając efekt porównywalny z wieloma lekami stosowanymi w tych chorobach. Ponadto wyciąg gingerolu z imbiru wykazuje działanie ochraniające na komórki trzustki produkujące insulinę, a także wpływa w dłuższej perspektywie na obniżenie poziomu hemoglobiny glikowalnej.
Istotną cechą tej rośliny jest również fakt, iż wykazuje działanie antyagregacyjne na składniki krwi, co daje działanie przeciwzakrzepowe.
Imbir może być pomocny także w procesie odchudzania, poprzez ułatwienie trawienia i poprawy perystaltyki jelit.
Mając na uwadze wszystkie pozytywne aspekty stosowania imbiru, pamiętajmy o jego spożyciu w codziennej diecie w postaci surowej bądź odpowiednio dobranego suplementu, oczywiście pod warunkiem, że nie istnieją żadne przeciwwskazania zdrowotne. Pozwoli to zmniejszyć ryzyko wielu przykrych dolegliwości, zwiększyć odporność i cieszyć się lepszym samopoczuciem.
Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl