Starość nie musi wiązać się z chorobami

Starość nie musi wiązać się z chorobami!

Codziennie w swoim życiu prywatnym i pracy zawodowej spotykamy się z powszechnym przekonaniem o tym, że wraz z upływającym czasem jest zjawiskiem naturalnym konsumowanie stale powiększającej się liczby leków. W wielu środowiskach często dominuje pogląd, że życie po 50-tym, a niekiedy już po 40-tym roku życia, to nieustanna walka o zachowanie pozostałości po dobrym stanie zdrowia z lat wcześniejszych, za pomocą szerokiego asortymentu przepisywanych medykamentów. Oczywiste jest, że skupienie się na regularnym przyjmowaniu leków z pominięciem dbania o prawidłowe nawyki żywieniowe daje bardzo rzadko zadowalające rezultaty i satysfakcję ze stanu zdrowia.

Nie jest niczym odkrywczym, że zdrowie szczególnie w starszym wieku zależy od wielu czynników, i niekiedy tylko w niewielkim stopniu możemy sobie pomóc. Jednak faktem jest, że wiele osób ciężko pracuje przez długi czas na choroby pojawiające się w późniejszym okresie życia. Nie jest też tajemnicą, że wiele chorób wynika głównie z wieloletnich zaniedbań dietetycznych. Zazwyczaj zaniedbania dietetyczne prowadzą do pogłębiania i utrwalania niedoborów pokarmowych, które wpływają na zaburzenie szeregu procesów w organizmie ludzkim i powodują powolne generowanie chorób, w pełni manifestujących się w podeszłym wieku, ale niestety często także już po 40-tym roku życia.

Jakie błędy dietetyczne najczęściej popełniamy i co zwiększa ryzyko problemów ze zdrowiem w późniejszych latach?

Brak odpowiedniego nawodnienia.

Woda stanowi podstawę dla wielu procesów w organizmie ludzkim. Bez odpowiedniego nawodnienia nie jesteśmy w stanie prawidłowo oczyścić się z toksycznych substancji powstających w wyniku procesów metabolicznych. Brak dostatecznej ilości wody powoduje nadmierne obciążenie narządów i ryzyko ich uszkodzenia, oraz przyspieszone starzenie, wskutek zaburzenia procesów fizjologicznych i homeostazy. Ile wody powinniśmy wypić dziennie? To zależy od wielu czynników, ale zalecamy co najmniej 1,5 litra, nie wliczając w tę liczbę takich napojów jak kawa czy herbata.

Niejedzenie śniadań.

Badania pokazują, że praktycznie co trzeci polak często nie je śniadania, a pierwszy posiłek często zdarza mu się dopiero około 5 godzin po wybudzeniu (często jest to przetworzony posiłek wysokokaloryczny). Niepokojący jest także fakt, że wiele dzieci i młodzieży wychodzi do szkoły bez śniadania. Takie zachowania, powtarzane przez długi czas, zazwyczaj generują nadmierny wzrost wagi i insulinooporność, która może uruchomić kaskadę innych schorzeń. Oczywiście takie postępowanie prowadzi także do powstania niedoborów pokarmowych. Równolegle z pominięciem śniadania idzie często w parze brak systematycznego zjadania innych posiłków, co wpływa na zaburzenie pracy układu pokarmowego i narażenie na wynikające z tego konsekwencje zdrowotne.

Spożywanie zbyt małej ilości białka.

Podaż białka jest ważnym czynnikiem w prewencji patologicznego starzenia się organizmu. Białko służy przede wszystkim do budowy i regeneracji narządów i tkanek. Niedobór białka może uniemożliwiać sprawną regenerację narządów i powodować zaburzenia w procesach fizjologicznych takich jak wydzielanie hormonów i enzymów. W przypadku małej podaży białka dochodzi często do obniżenia ilości produkowanego przez organizm kolagenu, co skutkuje gorszym stanem skóry. Białka uczestniczą także w produkcji komórek układu odpornościowego, przez co ich niedobór może wpływać na spadek funkcji obronnych organizmu. Istotnym aminokwasem, o którym powinniśmy pamiętać w codziennej diecie, wpływającym także w dużym stopniu na regenerację, jest leucyna, znajdująca się w największych ilościach w produktach zwierzęcych (wołowina, indyk, jaja). Ilość białka, jaką należy spożywać, zależy od wielu czynników, jednak 1g na kilogram masy ciała dla osoby dorosłej, to minimum niezbędne do zachowania zdrowia metabolicznego.

Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii.

Spożywanie zbyt dużej ilości kalorii wiąże się z nadmiernym przyrostem masy ciała, i zbyt dużym obciążeniem dla organizmu. Nadmiar kalorii powoduje także przyspieszone starzenie organizmu poprzez zwiększenie ilości wolnych rodników, uszkadzających komórki i struktury narządów.

Powinniśmy także pamiętać, że aby zadbać o swoje zdrowie, warto skorzystać z porady dietetyka. W opinii wielu osób utarło się przekonanie, że dietetyk to ktoś, kto pomaga nam w odchudzaniu. Nic bardziej mylnego. Do lekarza udajemy się często wtedy, gdy mamy określony problem zdrowotny i chcemy go rozwiązać. Porady dietetyka zasięgamy wtedy, gdy chcemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych. Pamiętajmy o tym.

Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl

 

Wesprzyj nas :)

Wróć